Hogyan is kellene működnie...

 2011.02.09. 21:58

 Egy kommentben (máshol) leírt véleményemet osztom most meg, bővített formában.

Igen, a science fiction kategóriában indulok éppen. 
Illetve nem is teljsen, mert pl. anno olvastam egy 40-es években írt sci-fi-t a holdraszállásról, rakétákról, ami azóta már meg is megvalósult.

Az alábbi verziónak az esélye azonban jelenleg pontosan 0. 

 

A három pilléres rendszer működésének úgy lett volna értelme, ha a hiányzó elemeket is hozzáteszik, és színt vallanak végre a reális jövővel kapcsolatban:

 
1. Aki tisztán az államra akar hosszú távon építeni, az ne számítson semmi jóra. A felosztó kirovó rendszer működőképessége igen korlátos. Hosszú távon reálisan kb. annyit fog kapni egy tisztán állami nyugdíjra jogosult állampolgár, amivel nem hal éhen! Aki többet keresett, kicsivel többet kap, de az sem lesz sok.
 
2. Ezt ki kellene mondani, és jó hosszú határidővel (akár 10-20 év) fokozatosan közelíteni ehhez. Azt mondani, hogy minimálbér után minimálnyugdíj, járulékplafon után kb. 1,5x-ös minimálbér jár majd. A nyugdíjakat 10-20 év alatt ehhez konvergáltatni.
 
Lehet most tiltakozni, de a rendszer egyszerűen nem bír majd el többet!
 
3. Aki ennél többet akar kapni, az fizessen egy felhalmozós rendszerbe. Azonban nagy gond, ha ezt feketén szerzett jövedelemből teszik meg az emberek, ezért fontos az ösztönzők kérdése.
 
Egyik ilyen ösztönző, hogy az amúgy is levont járulékok egy részét (adózatlan jövedelem) átirányítják egy felhalmozó rendszerbe (ez volt eddig a MNYP). Akinek bevallott jövedelme van, annak javára az állam lemond járulékokról. Másra nem lehet felhasználni, csak erre a célra.
 
4. Aki még ennél is többet akar, adózott jövedelemből tehet félre önkéntes nyugdíjpénztárba.
 
A fekete jövedelemből felhalmozott pénzekre meg majd rákérdez az adóhatóság: miből tetszett ezt összehozni?
 
 
De egy ilyen modellnek még a gondolatát sem meri senki felvállalni, pedig nincs más alternatíva 10-20 éves távlatban. 
 
Mivel nem ezt csinálják, ezért amikor majd eltelik ez a 10-20 év, akkor majd egyszerre szakad az emberek nyakába a probléma, és azok is alig kapnak valamit, akik pedig megtehették volna, hogy előre gondoskodnak! 
Azok pedig, akiket addig is tovább hitegettek, hogy nem baj, ha nincs hivatalos jövedelmük, azok hatalmasat fognak szívni.
 
 
A magánnyugdíjpénztárak költségvetési kihatásáról:
Gyakori kritika, hogy mekkora lyukat üt ez a rendszer a költségvetésen!
 
Nem. Nem ez az évi 300-400 milliárd hiányzik itt, hanem egy rakás, évek óta meg nem oldott, kakis költségvetési probléma megoldása! Csak hát egyszerűbb másra mutogatni, pofázni, meg a saját hatalmi érdekeket keresztülnyomni a társadalmon! Semmiivel sem jobb ez a mostani kormány, mint ez előző!
 
Arról nem is beszélve, hogy egy normális költségvetés esetén azok a forrásigények, amikhez hiteleket vesz fel egy állam (ahogy egy normális család is vesz fel bizonyos célokra hitelt), inkább a saját állampolgárokat gazdagítsa, mint külföldi tőkealapokat.
Az meg egy nagy humbug, hogy ezzel a pénztárak jártak csak jól! Én is jól jártam vele, és ha normálisan alakították volna tovább a szabályokat, még inkább.
 
 
Egy ilyen érvelési sor végével az értelmesebbek azt szokták mondani, hogy "igen, van ebben sok igazság, de ezt az államon belül kellene megcsinálni, mert akkor nem kellene hitelt igénybe venni!".
 
 
De igen. Azonban erről inkább később írok.
 
 

Hozzászólni, vitázni itt lehet:

 

Címkék: fidesz nyugdíj magánnyugdíjpénztár nyugdíjpénztár magánnyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesznyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr452650284
süti beállítások módosítása